Expositie Rhijnauwen van 13 mei t/m 12 augustus 2024

 

Theehuis Rhijnauwen

Rhijnauwenselaan 16

3981HH Bunnik

 

Dagelijks geopend van 10 tot 21.30 uur

 

 

Welkom op deze pagina die speciaal is gemaakt voor de expositie in Theehuis Rhijnauwen.

Hieronder kunt u van elk schilderij de uitleg lezen.

Wilt u meer weten over de beschikbaarheid en verkoop klikt u dan op de pagina 'Informatie'.

Voor mijn overige werk kunt u terecht op de pagina 'Schilderijen' en de pagina 'Bloemenschilderijen'.

Via de pagina 'Contact', kunt u mij bereiken. 

Ik hoor graag van u.

 

 

'A pleasant ambience'

(Beschikbaar)

 

Als kind wist ik niet precies wat ik wilde worden als ik later groot was. Maar één ding wist ik wel, ik wilde onafhankelijk zijn en de wereld zien!
 
Ondanks mijn ziekte ME heb ik mijn droom waar kunnen maken en veel gereisd.
Als fotograaf en verslaggever voor kranten en tijdschriften en voor hulporganisaties.
 
Inmiddels ben ik door mijn ziekte aan huis gebonden en bovendien moeder van drie kinderen.
Nu reis ik via mijn kunst de wereld over.
 
Dit werk maakt deel uit van mijn serie: 'Wereldreis in schilderijen'.

 

'Tell me a story of hope and joy'

(Niet beschikbaar)

 

Dit werk ademt de sfeer van 1001 nacht. Een vrouw ligt tussen prachtige kussens. Ze nodigt je uit om bij haar te komen zitten of liggen, zodat ze je haar troostrijke verhalen over hoop en plezier kan vertellen. Of dat ze kan luisteren naar jouw unieke verhaal.

 

In het schilderij zijn verschillende symbolen verwerkt. Zoals olifanten die staan voor kracht, wijsheid en vriendelijkheid, pauwen die staan voor trots en schoonheid, een tor die staat voor gezondheid, de handen van Fatima voor geluk en de vogel voor vrijheid.

Het is een schilderij om in weg te dromen als je het even moeilijk hebt, graag wilt ontspannen, of als je gewoon van een prachtig verhaal houdt.

 

Met dit schilderij wil ik duidelijk maken dat iedereen een verhaal heeft. Soms zijn de verhalen zwaar of verdrietig en op andere momenten zijn ze licht en vrolijk. Door naar elkaar te luisteren ontstaat er meer onderling begrip en verbinding en dat hebben we hard nodig in deze tijd.

Dit werk maakt deel uit van mijn serie 'Wereldreis in schilderijen'.

'I went to Africa for a year'

(Niet beschikbaar)

 

Ruim dertig jaar geleden reisde ik als jonge 21 jarige vrouw voor verschillende hulporganisaties een jaar lang door 17 verschillenden landen in Afrika. Als je het hebt over Afrika, denken de meeste mensen meteen aan een verscheurde wereld vol honger en conflicten. Maar dit is zeker niet de enige kant van dit enorme continent.

 

Wat mij, naast de overweldigende schoonheid en diversiteit van het landschap, het meest opviel en wat diepe indruk op mij heeft gemaakt, is de onvoorstelbare levenslust en kracht van de vrouwen.

Het waren de vrouwen die het continent droegen. Letterlijk door de kinderen, de oogsten en het water te dragen en figuurlijk door met een indrukwekkende trots hun vaak zware lot te dragen.

De vrouwen waren de symbolische koninginnen van dit continent. Daarom wilde ik als eerbetoon aan alle Afrikaanse vrouwen een sterke Afrikaanse vrouw afbeelden die als een koningin rust op een met prachtige, rijke kussens versierde sofa.

 

Dit werk maakt deel uit van mijn serie 'Wereldreis in schilderijen'.

'All the colors of Bollywood'

(Beschikbaar)

 

Ik houd van kleur! In mijn werk 'Bollywood' komen verschillende aspecten van mijzelf samen. Overal in mijn huis kun je voorwerpen en meubeltjes uit India vinden en mijn bank ligt vol Indiase kussens. Zolang als ik me kan herinneren trekken de vrolijke kleuren uit India mij aan. Die kleurige uitbundigheid heb ik in dit schilderij proberen te verwerken. Ik denk dat de wereld wel wat meer kleur kan gebruiken.

 

Daarnaast maakt dit werk deel uit van mijn serie 'Wereldreis in schilderijen'.

Nu ik vanwege ziekte niet meer in staat ben de wereld over te gaan, reis ik binnen de muren van mijn atelier de hele wereld over.

'The garden of the brave'

(Beschikbaar)

 

Dit werk is een eerbetoon aan iedereen die zich vanwege een chronische ziekte of handicap niet meer vrij kan bewegen. Diegene die aan huis, bank of bed gebonden zijn en toch in staat blijken, om naast de pijn, het gemis en het verdriet, hun hoofd en hart te openen voor de 'buitenwereld'. Die liefdevol omgaan met lotgenoten, die kunnen genieten van het kleinste beetje leven, die hun energie gebruiken om er ondanks alles ook voor anderen te zijn. Die volhouden of loslaten uit liefde.

Voor diegene die op onvoorstelbare wijze boven zichzelf uitstijgen en die gewoonweg ontzettend dapper zijn.

 

Het wit in dit schilderij staat voor kracht, licht, dapperheid, goedheid en redding. Ook is wit de kleur van een nieuw begin of verandering, als een wit canvas dat nog zoveel mogelijkheden biedt en uitnodigt om creatief te zijn.

 

'Impossible Possibilities'

(Beschikbaar)

 

Dit werk laat zien hoe het is om chronisch ziek te zijn. Om al je ideeën, dromen, schoonheid, verlangens los te moeten laten. Om te ervaren dat al je talenten onbereikbaar worden.
 
Je ziet een liggende vrouw met gesloten ogen, nog slechts in staat te dromen over haar mogelijkheden, maar niet meer in staat om ze daadwerkelijk vorm te geven, vast te pakken of waar te maken.
Bovenin het schilderij zie je tientallen luchtbellen gevuld met ideeën, dromen, schoonheid, verlangens en talenten. De luchtbellen zweven onbereikbaar en onaanraakbaar voorbij. De vrouw wordt van ze gescheiden door een brede bruine band die slechts heel af en toe wat leven doorlaat. Een kort moment van contact dat zich buiten haar dagelijkse realiteit afspeelt.
 
De grote bloem aan haar voeteneind staat voor een veelbelovende start, haar indrukwekkende persoonlijkheid en kracht.
 
Impossible Possibilities heeft de eerste prijs gewonnen in een wedstrijd van de online kunstgalerie: 'Leven met ME is kunst'. Zij zeggen: 'Impossible Possibilities is van een ontroerende schoonheid en laat tegelijk zeer treffend zien wat wij missen als ME-patiënten'. 

 

'Freedom'

(Beschikbaar)

 

In 'Freedom’ drijft een vrouw met de stroom mee. Alles om haar heen is mooi en zacht. Ze wordt gedragen door het kabbelende water en omringd door mooie kleuren, vormen en bloemen.

 

Dit schilderij gaat over het verlangen dat we allemaal wel eens hebben om gedragen te worden en verlost te zijn van verwachtingen, verplichtingen, routine, pijn, eenzaamheid, ziekte en verdriet.

Om volledig zorgeloos en ontspannen te zijn.

'Sometimes you just need to be safe'

(Beschikbaar)

 

‘Safe’ gaat over het je veilig voelen. Een veilige bubbel voor jezelf creëren, of veilig zijn voor alle druk(te), indrukken, prikkels, oordelen en verwachtingen van buitenaf.

Daarnaast gaat het over je even terugtrekken op een mooie, warme, veilige plek, waar je kunt opladen voordat je opnieuw kunt beginnen.

'One thing and another'

(Beschikbaar)

 

Tijdens mijn wereldreizen in schilderijen, wilde ik heel graag naar Mexico. Mijn fascinatie voor het land en de cultuur zijn in eerste instantie ontstaan door een bewondering voor Frida Kahlo. Niet alleen omdat ze haar leven zo hartverscheurend en overtuigend heeft vastgelegd in haar schilderijen, maar vooral ook omdat ik me herken in haar kleurrijke kledingstijl, en het leven met chronische pijn en fysieke beperkingen.

 

Mijn tweede fascinatie betreft 'Día de los Muertos', de dag van de doden waarbij de Mexicanen op een uitbundige en feestelijk manier hun doden herdenken. Daarnaast vereren ze de 'Maagd van Guadalupe', oftewel de maagd Maria, die in 1531 meerdere keren aan de Azteekse jongen Juan Diego verscheen en sindsdien een grote rol speelt in de religieuze beleving van de bevolking van Mexico, waarvan 90% Rooms-katholiek is. Ondanks dat zo'n overgrote meerderheid Katholiek is, heeft Mexico nooit de oude (o.a. Indiaanse en Azteekse) tradities losgelaten en kan het daar allemaal naast elkaar bestaan. Dat vind ik geweldig inspirerend.

 

In dit werk met een afbeelding van 'De maagd van Guadalupe', heb ik de diversiteit van Mexico verwerkt met behulp van kleur, dieren, planten, symbolen en vormen.